top of page
  • Εικόνα συγγραφέαLife Extension Greece

Ashwagandha & Γνωστικές Λειτουργίες


Η αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του εκχυλίσματος της ρίζας Ashwagandha στις γνωστικές λειτουργίες σε υγιείς ενήλικες με στρες: Μια τυχαιοποιημένη, διπλή τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη





Το άγχος είναι πανταχού παρόν και ο επιπολασμός του αυξάνεται. Ανάμεσα στους ενήλικες, οι εμπειρίες του παρελθόντος, τα επαγγελματικά ή τα οικογενειακά προβλήματα και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες λειτουργούν σαν μερικές από τις πηγές του άγχους.


Σύμφωνα με μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση, ο επιπολασμός του στρες στον γενικό πληθυσμό κατά την πανδημία του 2020 ήταν 29,6% (95% όριο εμπιστοσύνης [CI]: 24,3%-35,4%).


Έτσι, το άγχος είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη τόσο σωματικών όσο και ψυχιατρικών καταστάσεων. Επηρεάζει αρνητικά τη γνωστική ικανότητα, τη μνήμη, την ποιότητα του ύπνου, τις εκτελεστικές λειτουργίες και τη συνολική ψυχολογική ευεξία των ατόμων, που όλα αυτά μαζί οδηγούν στην ανάπτυξη σωματικών προβλημάτων.


Το άγχος γενικά εκφράζεται σαν μια ψυχολογική ή σωματική απόκριση σε εσωτερικά ή εξωτερικά ερεθίσματα που προκαλούν τους πόρους του ατόμου για προσαρμογή. Οι επιβλαβείς επιδράσεις του στρες πιστεύεται ότι διοχετεύονται μέσω της δυναμικής ανταπόκρισης του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (HPA), με αποτέλεσμα την αυξημένη έκκριση κορτιζόλης από τον φλοιό των επινεφριδίων σαν απόκριση σε στρεσογόνους παράγοντες.


Η κορτιζόλη προκαλεί πολυάριθμες φυσιολογικές αλλαγές για να αντισταθμίσει τις πρόσθετες απαιτήσεις και η παρατεταμένη υπερ ενεργοποίηση ή καταστολή του άξονα HPA μπορεί να βλάψει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία.


Ο άξονας HPA επηρεάζει επίσης τον ύπνο και η ενεργοποίηση του HPA οδηγεί σε διαταραγμένο και ελαφρύτερο ύπνο και ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει τη βασική δραστηριότητα του άξονα HPA. Πράγματι, παράγοντες, όπως οι ανεπαίσθητες ανωμαλίες του άξονα HPA και το χαρακτηριστικό της μεγαλύτερης ανησυχίας, σχετίζονται με χαμηλότερη ποιότητα του ύπνου και φτωχότερη γνωστική λειτουργία στους υγιείς ενήλικες.


Η Αγιουρβέδα, είναι ένα παραδοσιακό σύστημα ιατρικής που ασκείται στην Ινδία εδώ και χιλιάδες χρόνια και συνιστά τη χρήση φυτικών προσεγγίσεων για την ενίσχυση της μνήμης και της γνώσης. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τα προϊόντα φυτικής προέλευσης μπορεί να ενισχύσουν τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία.


Το εκχύλισμα της ρίζας της Ashwagandha (Withania somnifera (L.) Dunal) είναι ένας απαραίτητος παράγοντας που χρησιμοποιείται στην Αγιουρβέδα σαν «προσαρμογόνο».


Εκτός από τη βελτίωση της μνήμης και της γνωστικής ικανότητας, έχει επίσης αντιστρες, αντιοξειδωτικές, ανοσοτροποποιητικές, αναζωογονητικές, αντιφλεγμονώδεις και πολλές άλλες επιδράσεις.


Σε αυτήν την τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική μελέτη, αξιολογήσαμε την επίδραση της κάψουλας Ashwagandha στις γνωστικές λειτουργίες, στο επίπεδο του άγχους, στην ποιότητα του ύπνου και στη συνολική ευημερία των ατόμων που ανέφεραν την παρουσία του στρες, καθώς και στην αξιολόγηση της ασφάλειας του.


Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το άγχος επηρεάζει τις γνωστικές ικανότητες και μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες διαταραχές όπως στη στεφανιαία νόσο, στην υπέρταση, στο διαβήτη, σε συναισθηματικές και αγχώδεις διαταραχές και σε πολλά άλλα.


Η τρέχουσα μελέτη έδειξε τα οφέλη της Ashwagandha στη βελτίωση της γνωστικής ικανότητας, ενώ μείωσε τα επίπεδα του στρες και βελτίωσε την ποιότητα του ύπνου. Αυτή η διπλή αποτελεσματικότητα στις γνωστικές ικανότητες και την ποιότητα του ύπνου που παρατηρείται με την Ashwagandha είναι ευεργετική, ειδικά όταν λαμβάνονται υπόψη οι ανεπιθύμητες ενέργειες των παραδοσιακών αγχολυτικών που προκαλούν καταστολή και βλάπτουν τις γνωστικές ικανότητες.


Αποδείξαμε ότι, τα άτομα που έλαβαν την κάψουλα Ashwagandha είχαν καλύτερες επιδόσεις στους τρεις τομείς των γνωστικών δεξιοτήτων, δηλαδή, οπτική μνήμη, νέα μάθηση και εργασιακή και διαρκή προσοχή. Οι βαθμολογίες CANTAB έδειξαν ότι η μνήμη ανάκλησης (PALFAMS) βελτιώθηκε σημαντικά και το συνολικό ποσοστό σφάλματος (PALTEA) στα μοτίβα ανάκλησης μειώθηκε σημαντικά από την έναρξη έως την επίσκεψη 4 στην ομάδα της Ashwagandha αλλά όχι στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.


Επίσης, η ομάδα της Ashwagandha είχε σημαντικά υψηλότερη βαθμολογία RVPA από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου στην επίσκεψη 4, υποδεικνύοντας καλύτερη ευαισθησία για την ανίχνευση των αλληλουχιών-στόχων στην προηγούμενη ομάδα.


Επιπλέον, τα άτομα που έλαβαν την κάψουλα της Ashwagandha είχαν 83,4% μεγαλύτερη πιθανότητα να επιτύχουν έλεγχο του άγχους τους, όπως μετρήθηκε με τις βαθμολογίες PSS-10. Το σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο κορτιζόλης ορού στην ομάδα της Ashwagandha,σε σύγκριση με αυτό στην ομάδα εικονικού φαρμάκου, στην επίσκεψη 4 τεκμηριώνει αυτά τα αποτελέσματα των βαθμολογιών PSS-10. Επιπλέον, η αξιολόγηση PSQI έδειξε ότι, τόσο η ποιότητα όσο και το πρότυπο ύπνου βελτιώθηκαν σημαντικά στην ομάδα της Ashwagandha αλλά όχι στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.


Είναι ενδιαφέρον ότι η ομάδα της Ashwagandha έδειξε επίσης υψηλότερες βαθμολογίες OHQ, υποδηλώνοντας βελτίωση στην ψυχολογική ευεξία. Συγκεκριμένα, οι βαθμολογίες OHQ μειώθηκαν στην ομάδα εικονικού φαρμάκου, υποδηλώνοντας την επιδείνωση της ψυχολογικής ευεξίας σε αυτά τα άτομα κατά την ίδια περίοδο.


Αυτά τα οφέλη παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας ενδιαφέρουσας περιόδου. Συγκεκριμένα, η μελέτη μας διεξήχθη από τις 02 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 26 Μαΐου 2020.


Συνολικά, η έρευνα δείχνει ότι τα επίπεδα του στρες και του άγχους ήταν υψηλά κατά τη διάρκεια της περιόδου της καραντίνας και ότι ο ύπνος και η ψυχολογική ευεξία είχαν επιδεινωθεί.


Η μελέτη μας υπογραμμίζει τα θετικά αποτελέσματα της Ashwagandha στη μείωση του στρες και στη βελτίωση της συνολικής ψυχολογικής ευεξίας και της ποιότητας του ύπνου κατά τη διάρκεια αυτών των δοκιμών, υποστηρίζοντας περαιτέρω την αποτελεσματικότητα της.


Αρκετές μελέτες έχουν αξιολογήσει τις θεραπευτικές επιδράσεις της Ashwagandha στο στρες, το άγχος και τις γνωστικές ικανότητες και έχουν δείξει σημαντικές βελτιώσεις στο άγχος, τη διάθεση ή τη γνωστική λειτουργία σε όλους τους πληθυσμούς. Ωστόσο, τα μεγέθη του δείγματος αυτών των μελετών ήταν μικρότερα από αυτά της παρούσας μελέτης. Η ασφάλεια και η ανεκτικότητα της Ashwagandha αποδείχθηκαν επίσης στη μελέτη μας.


Σε αυτήν την πρώτη αναφερόμενη κλινική μελέτη, δείξαμε ότι η κατανάλωση της Ashwagandha για 90 ημέρες είχε σαν αποτέλεσμα την βελτιωμένη μνήμη και εστίαση, την ψυχολογική ευεξία και ποιότητα ύπνου και τα μειωμένα επίπεδα του στρες. Δείξαμε επίσης ότι οι κάψουλες της Ashwagandha ήταν ασφαλείς και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν αποτελεσματικό προσαρμογόνο για τη βελτίωση των γνωστικών ικανοτήτων και τη μείωση του στρες σε κατά τα άλλα υγιείς ενήλικες.



 



 


Πηγή Άρθρου:

Efficacy and Safety of Ashwagandha Root Extract on Cognitive Functions in Healthy, Stressed Adults: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study Kumarpillai Gopukumar,1 Shefali Thanawala,2 Venkateswarlu Somepalli,3 T. S. Sathyanaryana Rao,4 Vijaya Bhaskar Thamatam,5 and Sanjaya Chauhan5


Post: Blog2_Post
bottom of page